Reiki, tiede ja tutkimus, osa 2/5

10.10.2024

Länsimainen lääketiede ja vaihtoehtohoidot

tai ehkä tämän otsikon olisi voinut myös muotoilla Länsimainen lääketiede vs. vaihtoehtoidot.


Tämä vastakkainasettelu on yhteiskunnassamme olemassa ja nousee aina keskusteluissa esiin, joten kysynkin: Voisiko vastakkainasettelun aika jo olla ohi? 

En näe näitä toistensa kilpailijoina.
Parhaimmillaan ne voivat olla yhdessä suureksi avuksi meille kaikille!

Reikihoito ei ole vaihtoehtohoito

En siis näe energiahoitoja (puhun Reikistä tässä myös energiahoitona) suorana vaihtoehtona länsimaisen lääketieteen tarjoamalle hoidolle. En myöskään epäile tai väitä, etteikö joissain tapauksissa voi näin olla.

Haluan kuitenkin painottaa, että en tarjoa hoitoa, joka on verrattavissa terveydenhuollon tarjoamiin palveluihin. En myöskään tee diagnooseja. En hoida oikeastaan mitään.

Energiahoito suomenkielisenä sanana on mielestäni myös jo itsessään hieman mieltä harhaanjohtava. Hoito terminä viittaa mielemme vahvasti ymmärtämään sanaa lääkäteiteeseen, jossa hoito-sanalla tarkoitetaan diagnoosin myötä toteutettua toimenpidettä, operaatiota tai lääkinnällistä hoitoa. Sen tarkoitus on korjata, paikata, parantaa.

Energiahoidon lähtökohta on eri. Se ei itsessään paranna tai hoida mitään fyysisellä tasolla, vaan auttaa kehoa, mieltä ja tunteita hakeutumaan luontaiseen tasapainon tilaan. Kehon oma itsensä parantava mekanismi (jota se säätelee jatkuvasti avuksemme) näin aktivoituu ja siten parannusta voi tapahtua.

Kun puhutaan energiahoidoista, kuten Reikistä, ei tarkoiteta pelkästään fyysisen keholle tarjottavaa hoitoa, vaan kokonaisuus on ymmärrettävä laajemmin. Ja tämä ymmärrys tässä yleisessä keskustelussa puuttuu. Siksi myöskään lääketiedettä ja Reikiä ei voi suoraa verrata edes toisiinsa. Ne ovat eri asioita.

Energiahoidot, kuten Reiki, ei siis kilpaile lääketieteen tarjoaman hoidon kanssa. Mutta se usein nähdään näin, koska ei ymmärretä sen syvempää olemusta.

Energiahoito, kuten tässä kirjoituksessa tuolla sanalla tarkoittamani Reiki, pysäyttää ja rauhoittaa meidät tähän hetkeen. Kun olemme läsnä tässä hetkessä, huomaamme myös sen, mitä tarvitsemme, niin kehon, mielen, tunteiden kuin sielunkin tasolla. Rauhoittuminen itsessään avaa meidät huomaamaan mahdollisuuksia ja niitä asioita, joita voimme myös tehdä kaikilla näillä tasoilla (keho, mieli, tunne, sielu) löytääksemme harmoniaa elämässämme.

Olen kirjoittanut myös oma tekstin Energiahoitojen suomenkielinen sanasto haastaa, jossa avaan tätä eroa. Suosittelen tutustumaan myös tuohon kirjoitukseen.


Reiki ei ole vaihtoehto terveydenhuollon tarjoamalle palvelulle ja avulle.
Reiki ei ole vaihtoehto terveydenhuollon tarjoamalle palvelulle ja avulle.

Lähtökohtaisesti en siis pidä vastakkainasettelusta, vaan koen energiahoitojen ja muiden luontaisten ja holististen hoitomenetelmien olevan ennaltaehkäiseviä sekä lääketieteen kanssa yhdessä käytettynä myös täydentäviä hoitomuotoja.

Joissain tapauksissa energiahoito voi edesauttaa kehoamme kohti sitä, mitä kutsutaan lääkäreiden keskuudessa "ihmeeksi". Parhaimmillaan energiahoidot toimivat kuitenkin ennaltaehkäisevinä tapoina auttaa itseään siten, että emme välttämättä tarvitse lääkinnällistä ja terveydenhuollon tarjoamaa hoitoa.

Täydentävät hoitomuodot eivät ole laajasti tutkittuja ja siksi niistä voi puhua myös kokemushoitoina, koska juurikin laaja kokemus on tuonut niistä meille lisää tietoa niiden vaikuttavuuksista.

Lainsäädäntö katsoo täydentävät hoitomuodot hyvinvointipalveluiksi (esimerkiksi verotuksessa), mikä on mielestäni kuvaavampi määritelmä niiden tarjoamalle kokonaisvaltaiselle hyödylle.


Olen sitä mieltä, että kaikki apu, minkä ihminen voi itselleen tarjota voidakseen kokonaisvaltaisesti hyvin, on hyväksi hänelle.


Uskon vilpittömästi, että kaikki energiahoitajat ja holistisia hoitoja tarjoavat sekä terveyden huollon edustajat haluavat samaa - parasta hyvinvointia apua tarvitsevalle ihmiselle, pois kärsimyksestä kohti tasapainoa.

Olen myös sitä mieltä, että energiahoitoja pitää tutkia, jotta niiden hyvät vaikutukset saadaan laajemmin hyödynnettyä sekä lisäapu lääketieteen tarjoamalle avulle voidaan ottaa myös isommin käyttöön. Silloin myös saadaan lisätietoa siitä, millä keinoin avun tarvitseva voi saada tarvitsemansa parhaan mahdollisen avun.

Varmasti yksi iso syy siihen, miksi lääketiede suhtautuu niihin skeptisesti energiahoitoihin, on juurikin tarpeeksi laadukkaan tutkimuksen puute. On ymmärrettävää, että jokin, minkä vaikutuksia ei täysin tunneta, ei nauti luottamusta myöskään täydentävänä hoitona, kun puhutaan esim. syöpähoidoista tai muista kehoon voimakkaasti vaikuttavasta lääkinnällisestä hoidosta.

Haluan myös vielä täsmentää, että energiahoitaja ei tee diagnooseja. Jos tekee, mennään metsään. Silloin astutaan toisten tontille. Se on terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä.

Ja jos puhutaan kehollisista reaktioista (kuten tutkimuksissa usein), energiahoitaja eikä energiahoito suoranaisesti paranna kehoa, vaan auttaa kehoamme kohti rauhaa, sen luontaista stressintöntä tilaa, jolloin sen on helpompi toimia harmoniastaan käsin.

Siksi esim. Reikin vertaaminen syöpähoitoihin on myös mielestäni absurdia. Ne eivät ole verrattavissa olevia asioita. Joskus kuulee, kuinka yksittäinen henkilö on kieltäytynyt syöpähoidoista ja kääntynyt vaihtoehtoisesti luontaislääkinnän piiriin. Uskon, että nämä yksittäisten henkilöt ovat hakeneet apua pelkoihinsa, kipuihin ja stressiin, jonka sairauden ja kuoleman kohtaaminen heissä aiheuttaa, eikä ensisijaisesti parannusta. Mutta varmasti sellaisiakin tapauksia on olemassa. Tämä ei ole Reikin tai hoitajien vika (ellei hoitaja väitä pystyvänsä parantamaan). Tämä on yksittäinen tapaus, ei yleinen trendi tai yleinen tarkoitus.

Ja juurikin Reikin tarjoama kivunlievitys on todettu olevan syöpähoitoja saaville hyvä täydennyshoitomuoto. Tällaisia kokeiluja on tehty yliopistollisissa sairaaloissa ja saatu hyviä tuloksia.

Yhdysvaltalaisissa yliopistollisissa sairaaloissa on myös saatu näyttöä, että esim. Reikin tuoma rauha on auttanut lääketieteellisessä hoidossa olevia potilaita siten, että he ovat vastaanottavaisempia saamalleen hoidolle. Joissain sairaaloissa on myös koulutettu hoitavaa henkilökuntaa Reikin pariin siten, että he voivat tarjota hyvää tuovaa lisää potilaille.

Yksi syy syöpähoidon ja Reikin vertailuun saattaa liittyä myös siihen, että Reikiä on tutkittu osana syöpähoitoja, mutta yleisessä keskustelussa linjat ovatkin vedetty suoriksi.

Tasapainoinen keho on terve. Ja kun annamme keholle sysäyksen enrgiahoidon, kuten Reikin muodossa kohti tasapainoa, annamme samalla keholle luvan parantaa itseään. Keho on äärettömän viisas ja se jatkuvasti pyrkii kohti harmoniaa. Energiahoito antaa sille ikään kuin muistutuksen sen luontaisesta olotilasta ja sysäyksen sitä kohti.

Siksi reiki-/energiahoito ei itsessään paranna, mutta auttaa meitä kohti parannusta. Se saattaa myös auttaa meitä huomaamaan ne oireet selkeämmin kehossa, jotka kaipaavat huomiotamme ja joiden myötä hakeudumme tarvitsemamme avun piiriin.

On myös tehty tutkimusta energiahoitojen vaikutuksesta syöpäsoluihin. Tästä kerroin kirjoituksessani xx

Lääkärit tarjoavat jo meilläkin täällä Suomessa avuksi mindfullness-tekniikoita, meditaatiota, joogaa ja muita kehoa ja mieltä rauhoittavia toimintoja. Ymmärretään rauhoittumisen tärkeys meluisassa maailmassa. Reiki on verrattavissa näihin metodeihin, joskin se auttaa myös voimallisemmin pääsemään läsnäolon tilaan ja siten toimii syvempänä rauhoittavana keinona kuin esim. meditaatio.

Henkinen aspekti unohtuu

Energiahoitojen tutkimuksessa keskitytään myös pääosin ns. fyysisiin reaktioihin, joita tutkitaan myös lääketieteen osalta. Siksi tämä vertailu varmasti myös usein syntyy keskusteluissa.

Mutta se, mikä esim. Reikin tutkimuksessa sivuutetaan usein, on sen henkinen puoli. Henkisellä puolella tarkoitan sitä täyttymyksen ja rauhan tunnetta, jota se tuo vastaanottajalleen tai esim. Reikin tapauksessa käyttäjälleen.

Reiki avaa meitä henkiselle polulle, auttaa huomaamaan intuitiomme äänen ja siten pääsemään sieluyhteyteen itsemme kanssa. Sielutietoisuus on tärkeä osa Reikin ymmärrystä ja sen tuomaa laajempaa katsantakantaa itsestä ja maailmasta.

Usein mietin, että jos kaikki linjautuisivat itseensä, omaan potentiaaliinsa ja rakkaudellisuuteen sen sijaan, että tappelisivat ja jatkuvasti puskisivat elämässään eteenpäin, olisi meidän niin paljon helpompi elää yhteiskuntana.

Mutta usein vertailussa mennään metsään juurikin siinä, että energiahoidot ja muut täydentävät hoitomuodot nähdään vaihtoehtona eikä huomata niiden laajempaa tarkoitusperää ja mahdollisuutta.


Haluan myös todeta, että vaikka puhun tutkimuksen puolesta ja pyrin avaamaan ymmärrystäni ja kokemustani lukemani ja oman pienen tutkimukseni kautta, en itse tarvitse todisteita tai syitä, miksi Reiki toimii.

Mutta on tärkeää ymmärtää, mihin sitä voidaan hyödyntää ja miten.
Tiede ehkä tarjoaa tähän laadukasta tulevaisuudessa.
Ainakin toivon näin.


Millaisia kokemuksia sinulla on Reikistä sen käyttäjänä? Teen pientä omaa kokemustutkimustani. Olisin kiitollinen, jos ehdit käyttämään muutaman minuutin täyttäen kyselylomakkeeni. Kiitoksena ajastasi, saat ohjatun harjoituksen. Täytä kysely


Mitä muuta haluat ymmärtää Reikistä?
Parhaiten sen voiman ymmärtää kokemuksen kautta.
Lämpimästi tervetuloa kursseilleni ja Vibat energiahoitoon kokemaan <3

<3 Aija Sahi


Lue myös

Energiahoidon vaikutukset
Reiki, tiede ja tutkimus
Miksi opetan reikiä?